Przystawki

Starters/Vorspeisen

Z Własnej Wędzarni

From our smokehouse / Aus eigener Räucherkammer

Szynka Staropolska z ćwikłą podawana

Traditional country Polish ham served with red beetroot
Altpolnischer Schinken, serviert mit roten Rüben

29,90 zł

Kiełbasa swojska wedle kresowej receptury

Home –made sausage prepared under traditional recipe
Landwurst nach altpolnischer Rezeptur

29,90 zł

Wędzonka wiejska z ostrym chrzanem

Country gammon with spicy horse –radish
Geräuchertes Landfleisch mit scharfem Meerrettich

29,90 zł

Schab z borówkami

Pork sirloin with red whortleberries
Schweinelendenbraten mit Heidelbeeren

29,90 zł

Deska wędlin „Pod Fredrą” po 1/2 por dla 1-2 os

/szynka, wędzonka, kiełbasa, schab, ćwikła, chrzan/
Meat Plate „Pod Fredrą” for 1 –2 people 1/2 por/each/ham, gammon, sausage, pork sirloin, red beetroot, horse –radish/
Aufschnittplatte ”zum Fredro” halbe Por jeder für 1-2 Personen/Schinken, Gerduchertes Landfleisch Wurst Lendenbraten, rote Rüben, Meerrettich/

59,90 zł

Klasyczne Polskie Śledzie

Traditional Polish herrings / Klassische polnische Heringe

Śledź w śmietanie z cebulką i jabłkiem

Herring in sour cream with onions and apple
Hering in Sahne mit Zwiebel und Äpfeln

29,90 zł

Śledź z marynaty z ogórkiem, papryką i maślakiem

Herring marinated with cucumbers, pepper and mushrooms
Hering, eingelegt mit Gurken, Paprika und Steinpilzen

29,90 zł

Śledź w oleju z grubo mielonym pieprzem

Herring in oil with coarsely ground pepper
Hering in Öl mit dick gemahlenem Pfeffer

29,90 zł

Talerz śledzi’’Pod Fredrą’’ po 1/2 por

/śledź w śmietanie, śledź w oleju, śledź z marynaty/
„Pod Fredrą” Herrings dish, 1/2 por each /Herring in sour cream, in oil, marinated/
Heringsplatte „zum Fredro”, 1/2 por/Hering in Sahne, in Öl, eingelegt/

44,90 zł

Nasze Specjały

Our delicacies / Unsere Spezialitäten

Pasztet Kresowy z mięs wybornych nadziewany grzybami, podawany z żurawiną

Delicious Eastern Poland style pate stuffed with mushrooms, served with cranberries
Mit Pilzen gefüllte Fleischpastete, serviert mit Moosbeeren

29,90 zł

Kindziuk – cienko krojone plastry
suszonej Kiełbasy Litewskiej

„Kindziuk” – thin cut slices of dried Lithuanian sausage
„Kindziuk” – dünne Scheiben trockener litauischer Wurst

36,90 zł

Oscypek z grilla ze śliwką i borówkami

„Oscypek” salted smoked sheep milk cheese grilled and served with plums and whortleberries
Schafkäse vom Grill, serviert mit Pflaumen und Heidelbeeren

29,90 zł

Tradycyjny tatar z polędwicy wołowej z żółtkiem, cebulą i piklami

Traditional raw beef tatar with egg yolk, onions and pickles
Traditionelles Rinderlendentatar mit Eigelb, Zwiebel und Mixpickles

58,90 zł

Warzywna sałatka (polska tradycyjna) z majonezem i jajkami

Vegetable salad with mayonnaise and eggs (traditional Polish)
Salat mit gekochtem Gemüse, Mayonnaise und Eiern (Traditionell polnisch)

29,90 zł

Deska wykwintnych specjałów „Pod Fredrą” po 1/2 por dla 1-2 os

/pasztet, kindziuk, tatar, oscypek, sałatka warzywna, żurawina, pikle/
„Pod Fredrą”: plate of delicacies for 1-2 people 1/2 por each /pate, kindziuk, raw beef tatar, Oscypek salted smoked sheep milk cheese, vegetable salad, cranberries, pickles/
Platte ”zum Fredro” mit feinen Spezialitäten halbe Por jeder für 1-2 Personen/Pastete, „Kindziuk” – trockene litauische Wurst, Tatar, Schafkäse „Oscypek”, Salat mit gekochte Gemuse, Moosbeeren, Mixpickles/

89,90 zł

Z Domowej Spiżarni

From the home pantry / Aus der Hauskammer

Marynowane maślaki

Marinated slippery Jack mushrooms
Marinierte Steinpilze

29,90 zł

Śliwki marynowane w occie

Plums marinated in vinegar
In Essig eingelegte Pflaumen

19,90 zł

Kiszone ogórki z beczki

Polish pickled cucumbers from the barrel
Sauergurken vom Fass

16,90 zł

Szczególnie Polecamy

Chef’s recommendation / Insbesondere empfehlen wir

Duża deska wszelakich zakąsek dla 3 – 4 osób

/szynka staropolska, wędzonka wiejska, kiełbasa swojska, pasztet kresowy, oscypek, rolmops śledziowy, śledź w śmietanie, pieczywo, ogórki kiszone, żurawina, ćwikła chrzan,/
Large plate of numerous delicacies for 3 –4 people /Traditional country Polish ham, country gammon, home sausage, traditional Eastern Poland pate, „Oscypek” salted smoked sheep milk cheese, rolmops herring, herring in sour cream, pickled cucumbers, bead, cranberries, red beetroot, horse –radish/
Grosse Vorspeisenplatte jeder für 3-4 personen/Altpolnischer Schinken geräuchertes Landfleisch, Landwurst, Fleispastete, Schafkäse „Oscypek”, Rollmops, Hering in Sahne, Gurgen vom Fass, Brot, Moosbeeren, rote Rüben, Meerrettich/

219,90 zł