Przystawki
Starters/Vorspeisen
Z Własnej Wędzarni
From our smokehouse / Aus eigener Räucherkammer
Szynka Staropolska z ćwikłą podawana
Traditional country Polish ham served with red beetroot
Altpolnischer Schinken, serviert mit roten Rüben
29,90 zł
Kiełbasa swojska wedle kresowej receptury
Home –made sausage prepared under traditional recipe
Landwurst nach altpolnischer Rezeptur
29,90 zł
Wędzonka wiejska z ostrym chrzanem
Country gammon with spicy horse –radish
Geräuchertes Landfleisch mit scharfem Meerrettich
29,90 zł
Schab z borówkami
Pork sirloin with red whortleberries
Schweinelendenbraten mit Heidelbeeren
29,90 zł
Deska wędlin „Pod Fredrą” po 1/2 por dla 1-2 os
/szynka, wędzonka, kiełbasa, schab, ćwikła, chrzan/
Meat Plate „Pod Fredrą” for 1 –2 people 1/2 por/each/ham, gammon, sausage, pork sirloin, red beetroot, horse –radish/
Aufschnittplatte ”zum Fredro” halbe Por jeder für 1-2 Personen/Schinken, Gerduchertes Landfleisch Wurst Lendenbraten, rote Rüben, Meerrettich/
59,90 zł
Klasyczne Polskie Śledzie
Traditional Polish herrings / Klassische polnische Heringe
Śledź w śmietanie z cebulką i jabłkiem
Herring in sour cream with onions and apple
Hering in Sahne mit Zwiebel und Äpfeln
29,90 zł
Śledź z marynaty z ogórkiem, papryką i maślakiem
Herring marinated with cucumbers, pepper and mushrooms
Hering, eingelegt mit Gurken, Paprika und Steinpilzen
29,90 zł
Śledź w oleju z grubo mielonym pieprzem
Herring in oil with coarsely ground pepper
Hering in Öl mit dick gemahlenem Pfeffer
29,90 zł
Talerz śledzi’’Pod Fredrą’’ po 1/2 por
/śledź w śmietanie, śledź w oleju, śledź z marynaty/
„Pod Fredrą” Herrings dish, 1/2 por each /Herring in sour cream, in oil, marinated/
Heringsplatte „zum Fredro”, 1/2 por/Hering in Sahne, in Öl, eingelegt/
44,90 zł
Nasze Specjały
Our delicacies / Unsere Spezialitäten
Pasztet Kresowy z mięs wybornych nadziewany grzybami, podawany z żurawiną
Delicious Eastern Poland style pate stuffed with mushrooms, served with cranberries
Mit Pilzen gefüllte Fleischpastete, serviert mit Moosbeeren
29,90 zł
Kindziuk – cienko krojone plastry suszonej Kiełbasy Litewskiej
„Kindziuk” – thin cut slices of dried Lithuanian sausage
„Kindziuk” – dünne Scheiben trockener litauischer Wurst
36,90 zł
Oscypek z grilla ze śliwką i borówkami
„Oscypek” salted smoked sheep milk cheese grilled and served with plums and whortleberries
Schafkäse vom Grill, serviert mit Pflaumen und Heidelbeeren
29,90 zł
Tradycyjny tatar z polędwicy wołowej z żółtkiem, cebulą i piklami
Traditional raw beef tatar with egg yolk, onions and pickles
Traditionelles Rinderlendentatar mit Eigelb, Zwiebel und Mixpickles
58,90 zł
Deska wykwintnych specjałów „Pod Fredrą” po 1/2 por dla 1-2 os
/pasztet, kindziuk, tatar, oscypek, sałatka warzywna, żurawina, pikle/
„Pod Fredrą”: plate of delicacies for 1-2 people 1/2 por each /pate, kindziuk, raw beef tatar, Oscypek salted smoked sheep milk cheese, vegetable salad, cranberries, pickles/
Platte ”zum Fredro” mit feinen Spezialitäten halbe Por jeder für 1-2 Personen/Pastete, „Kindziuk” – trockene litauische Wurst, Tatar, Schafkäse „Oscypek”, Salat mit gekochte Gemuse, Moosbeeren, Mixpickles/
89,90 zł
Z Domowej Spiżarni
From the home pantry / Aus der Hauskammer
Marynowane maślaki
Marinated slippery Jack mushrooms
Marinierte Steinpilze
29,90 zł
Śliwki marynowane w occie
Plums marinated in vinegar
In Essig eingelegte Pflaumen
19,90 zł
Kiszone ogórki z beczki
Polish pickled cucumbers from the barrel
Sauergurken vom Fass
16,90 zł
Szczególnie Polecamy
Chef’s recommendation / Insbesondere empfehlen wir
Duża deska wszelakich zakąsek dla 3 – 4 osób
/szynka staropolska, wędzonka wiejska, kiełbasa swojska, pasztet kresowy, oscypek, rolmops śledziowy, śledź w śmietanie, pieczywo, ogórki kiszone, żurawina, ćwikła chrzan,/
Large plate of numerous delicacies for 3 –4 people /Traditional country Polish ham, country gammon, home sausage, traditional Eastern Poland pate, „Oscypek” salted smoked sheep milk cheese, rolmops herring, herring in sour cream, pickled cucumbers, bead, cranberries, red beetroot, horse –radish/
Grosse Vorspeisenplatte jeder für 3-4 personen/Altpolnischer Schinken geräuchertes Landfleisch, Landwurst, Fleispastete, Schafkäse „Oscypek”, Rollmops, Hering in Sahne, Gurgen vom Fass, Brot, Moosbeeren, rote Rüben, Meerrettich/